Naam: Albertien
Leeftijd: 37 jaar
Transplantatie: Juni 2005
Ziektebeeld: Levercirrose

Albertien woont samen met haar vriend Bouwe in het Friese Gytsjerk. Zij zijn sinds 1991 samen en kregen kortgeleden hun eerste kind.

Albertien kreeg problemen met zowel haar lever als haar milt. Ze bleek colitis ulcerosa te hebben, een ontsteking van de dikke darm die gepaard gaat met zweervorming. Daarnaast werd bij haar ook een glutenallergie (coeliakie) geconstateerd. Waarschijnlijk zijn haar levercirrose, coeliakie en colitus ulcerosa het gevolg van een overactief imuunsysteem.

Na haar transplantatie heeft Albertien twee Amerikaanse bulldoggen in huis genomen. Het wandelen met de honden droeg in belangrijke mate bij aan haar conditieverbetering. Ze doet met de honden ook regelmatig mee aan shows.

Albertien werkt als calculator bij een autoschadebedrijf. Ze is daar verantwoordelijk voor de administratie van autoschades en functioneert tevens als receptioniste. Ze prijst zich gelukkig met haar baas, die haar gedurende de ziekteperiode altijd begripvol heeft gesteund.

    Naam: Elsemiek
Leeftijd: 23 jaar
Transplantatie: November 2009
Ziektebeeld: Levercirrose

Elsemiek woont in Emmen, samen met haar vriend Jeroen.

Elsemiek werd op haar vijftiende ziek. Ze was voortdurend moe en werd geel. De oorzaak bleek colitis ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm. De ontsteking was dermate ernstig dat haar darmen werden verwijderd en zij met een stoma door het leven gaat. Daarnaast zorgden vernauwde galwegen voor levercirrose waardoor een levertransplantatie onvermijdelijk werd.

Elsemiek was en is zeer sportief aangelegd. Door haar ziektes en de stoma moest zij stoppen met sporten als skeeleren, handbal en turnen. Om in conditie te blijven bezoekt ze regelmatig de sportschool. Ze volgde een sportopleiding (ALO) en behaalde met succes haar diploma gymdocent. Momenteel zoekt ze enthousiast naar een baan als gymleraar. Gedurende de opnames voor ‘Levertijd’ heeft ze het, na zo’n acht jaar, weer aangedurfd om (onder begeleiding van Jeroen) de skeelers weer aan te trekken...

 
  Naam: Maarten
Leeftijd: 44 jaar
Transplantatie: Maart 2003
Ziektebeeld: Cystic fibrosis

Maarten woont samen met zijn vrouw Nanda in Amstelveen.

Hij heeft zijn leven lang al cystic fibrosis (taaislijmziekte). Het slijm tastte zowel zijn longen als zijn lever aan en aanvankelijk was het dan ook de bedoeling dat Maarten zowel een lever- als longtransplantatie zou krijgen. Zijn longen bleken echter nog in een redelijke conditie, zodat vooralsnog werd volstaan met een levertransplantatie.

Op zeventienjarige leeftijd is Maarten begonnen met hardlopen om zijn conditie structureel op een hoger peil te brengen. Zo liep hij uiteindelijk zelfs negen marathons. Na zijn levertransplantatie heeft hij het hardlopen gedurende enige tijd moeten opgeven. Tegenwoordig traint hij, vaak samen met zijn buurman John, nog zo’n drie keer per week en is hij een frequent bezoeker van de sportschool. Een volledige marathon is voor hem inmiddels geen haalbare kaart meer, maar in december 2011 liep hij in New York nog de vijf kilometer ‘Dash to the finish line’ loop.

De gemiddelde levensverwachting van mensen die lijden aan cystic fibrosis is momenteel ongeveer veertig jaar. Maarten is inmiddels de vierenveertig jaar gepasseerd en neemt daarmee een uitzonderlijke positie in.

 
  Naam: René
Leeftijd: 28 jaar
Transplantatie: In de toekomst
Ziektebeeld: Auto-immuun hepatitis

René woont in Zwolle, samen met zijn vriendin Wendy. Rond zijn negentiende werd hij ziek en na een biopsie werd AIH (Auto-immuun hepatitis), een chronische vorm van hepatitis, geconstateerd. Hij staat inmiddels sinds december 2011 op de wachtlijst om getransplanteerd te worden.

René studeert Journalistiek in Zwolle en hoopt over anderhalf jaar zijn studie af te ronden, maar door met name vermoeidheidsklachten komt hij niet altijd goed mee in het leertraject. Hij beseft dan ook goed dat de onvermijdelijke transplantatie hem enige tijd uit zijn studie zou kunnen wegrukken. Sporten als (zaal)voetbal heeft hij inmiddels helaas al moeten opgeven omdat hij, naar eigen zeggen, daarvoor te blessuregevoelig is geworden en ook hierbij speelt zijn vermoeidheid een belangrijke rol.

 
  Naam: Richard
Leeftijd: 36 jaar
Transplantatie: Maart 2009
Ziektebeeld: Onduidelijk

Richard is getrouwd met Alida en woont in Witteveen. Zij hebben een dochtertje van drieëneenhalf jaar en een zoontje van zes maanden.

Richard werd op zeker moment erg moe en vertoonde een gele huidskleur. De eerste diagnose was een virale hepatitis, maar Richard en Alida hadden in deze diagnose geen vertrouwen en er volgden enkele poliklinische bezoeken. Een duidelijke oorzaak kwam echter niet aan het licht. Wel bleek dat zijn lever zeer ernstig was verlittekend.

Gedurende zijn ziekteperiode hield zijn vrouw een blog bij op internet, zodat vrienden, familie en belangstellenden gemakkelijk op de hoogte konden blijven over de situatie.

Richard bezit al ruim elf jaar een eigen autobedrijf, dat achter zijn huis is gevestigd. Hij heeft twee mensen in dienst en kon in het bedrijf node worden gemist. Na zijn transplantatie heeft hij zijn werk gelukkig buitengewoon snel weer kunnen oppakken.